ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παγκοσμια Ημερα Κατα του Παιδικου Καρκινου

Η 15η  Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας (ICCD), όπως έχει καθιερωθεί από τo Childhood Cancer International (CCI) ήδη από το 2002.

Το CCI ειναι ένα παγκόσμιο δίκτυο 171 οργανώσεων από 88 χώρες, που δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους του, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της International Society of Paediatric Oncology (SIOP) και άλλων, για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας από καρκίνο και της εξάλειψης του πόνου που σχετίζεται με την ασθένεια αυτή.

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη νέα παγκόσμια πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ της επιβίωσης του καρκίνου των παιδιών στις χώρες χαμηλού, μέσου και υψηλού εισοδήματος: Κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το ποσοστό επιβίωσης τους είναι συχνά κοντά στο 20%. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά θεραπείας υπερβαίνουν το 80% για πολλούς κοινούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Ο κύριος στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι να εξαλείψει κάθε πόνο και ταλαιπωρία των παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο και να επιτύχει τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου διπλασιασμό του τρέχοντος ποσοστού θεραπείας και θα σώσει επιπλέον ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, στεκόμαστε ενωμένοι για να αναδείξουμε τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας σε εθνική και παγκόσμια προτεραιότητα για την υγεία των παιδιών. Η παγκόσμια εκστρατεία ICCD 2019 επικεντρώνεται στα συνθήματα «No More Pain» και «No More Loss» για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, δηλαδή στην εξάλειψη του πόνου και της απώλειας ζωών αυτών των παιδιών.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία Υγείας, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και η κοινωνία γενικά, πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα το δικαίωμα στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία και, όταν δεν είναι εφικτή η θεραπεία, το δικαίωμα του παιδιού σε θάνατο χωρίς πόνο.

Πηγές:
www.internationalchildhoodcancerday.org
www.karkinaki.gr

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

17 Νοέμβρη 30, 55535, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

+30 2310911982

FAX:

+30 2310911982